Luet...
Uncategorized

Ei kai me nyt allekirjoituksesta makseta?

Jokainen kehitystä eteenpäin vievä kohtaa hetkiä, jolloin aivosähkökäyrä piirtää suoraa hetken verran – niin eri näkökulmasta asiat näyttäytyvät kun tulosuunta on erilainen. Tänään sain siitä hyvän muistutuksen. Sähköisen allekirjoituksen käyttöönottoa harkitsevan yrityksen ihmiset kertoivat minulle, että heille eivät allekirjoitukset maksa nyt mitään – miksi pitäisi maksaa sähköisistä allekirjoituksista?

Ystäväni Anssin sanoin, etwaksen verran yllätti. Aloitin lämmittelyn kyselemällä mistä minäkin voisin noutaa ne ilmaiset postimerkit ja kirjekuoret joita heillä käytetään. Nimittäin, sähköinen allekirjoitus ei maksa sen enempää kuin kustannustehokkaasti frankkeerattu yhden paperin kirje. Ilmeisesti heillä paperit myös loikkaavat itsekseen kuoreen ja hipsivät Itellalle omia aikojaan.

Se vasta ilmaista onkin, kun allekirjoitettu sopimus, valtakirja, pöytäkirja tai muu paperi palaa viikon-parin päästä (jos palaa!) jatkokäsittelyä varten. Kuoria rapistellaan, monitoimikoneen skanneri hehkuu hiljaa, metadataa nakutellaan verkkolevylle tallennettaessa. Ei maksa mitään, kun ihmiset ovat meillä muutenkin töissä.

Vilkaisin hiukan tilastodataa sähköistä allekirjoitusta käyttävistä asiakasorganisaatioistamme. Paperista sähköön siirryttäessä allekirjoitettavaksi lähetetyn asiakirjan kääntöaika putoaa keskimäärin kymmenenteen osaan. Siis 90%. Kustannus – työkustannus huomioiden – putoaa viidenteen osaan. Siis 80%. Lisäksi tulevat pienentyneet selvittely- ja virhekustannukset, radikaalisti helpottunut tiedon etsintä, vähentynyt allekirjoittamatta jääneiden sopimusten määrä…

Ehkä se ”euron laaki” kuulostaa paljolta. Kai näissäkin hommissa voidaan säästää kustannuksista piittaamatta.

Silti joskus kannattaa panostaa uuden opetteluun – vaikka se vajaa puoli tuntia jota sähköisen allekirjoituksen oppimiseen tarvitaan – jotta ennättää nauttia elämän sykähdyttävistä asioista. Kysykää vaikka Anssilta.

Hämmentyneenä mutta hiljakseen toipuen kirjoitteli Harri

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: